Sunday, December 5, 2010

ya Rabb

Sekuat mana hati kita semua untuk  merelakan apa yg kita syg,bukan utk kita semua sahabat..mungkin ini terlalu awal!ye,sgt awal..ana terlalu mua utk bckp pasal perasaan ni..tapi ada sebab..sebab org yg ana syg,shbt baik ana,ak boleh kawal emosi,bila dia clash dgn kwn lelaki tu..
Mungkin ALLAH ingin memberitahu sesuatu..ye..ana percaya..sebab ana pernah laluinya tu dulu,tapi tiada sape yg tahu..ckp pasal perasaan ni,buat sahabat baik ana..jgn berharap lagi,u have to move on..please move on with ur strength!i need u..i really need u by my side..


“YA Rabbi Ya Ilahi,Kau titipkanlah nur cintaMu utk dirinya..agar ku bisa terus ketawa di samping dia..hanyalah cintaMu yg mampu merawatnya,ya Rabbul Ya Izzati…..ya Allah..ya Rahman,ya Rahim..amin,amin,amin….”

hamba yg lemah

Dengan menyebut nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani…
Assalamualaikum buat sahabat2 semua…
ana bukan nak meluahkan ape2,tapi saja ingin berkongsi ape yg ana baca hari tu..ana baca satu artikel ni,ia kisah pasal seorang hamba yg tak putus2 berdoa,tapi ALLAH masih tak kabulkan doanya..sehingalah malakat berkata kpd ALLAH,”ya ALLAH,si polan itu telah lama brerdoa kpdMu,tapi Kau masih tak kabulkan doanya..”
ALLAH berkata bahawa sesungguhnya ALLAH sgt suka mndgr rintihan hambaNya itu,hambaNya itu tak pernah berputus asa memohon kpdNya..
Subhanallah..tu bg hambaNya yg selalu bermohon kpdNYA..tapi ana cma hamba yg lemah,jahil..sungguh aku adalah hambaMu yg kerdil di hadapanMu ya Rabb..ya ALLAH..aku berdosa kpdMu,aku terpedaya dgn bisikan syaitan yg direjam ya Allah..Kau tetapkanlah hatiku ini ya Allah..aku bermohon ya ALLAH..sesungguhnya Kau yg menguasai seluruh sekalian alam..hanya kpdMu kami kembali..amin..

mr.pH saya:)

Post kali ni,ana nak bercerita tntg seseorg…ana mungkin berbeda dgnnya,ana hanya seorg insan yg pnuh kejahilan..biase la kan..perasaan tu,fitrah seorg manusia.sama ada lelaki atau perempuan..dia  seorg yg…erm..tak tau nak describe dia mcm mana…ana pggil dia mr Ph(sebab dia suka pakai baju purple!hahaha)
Tak nak berharap ape2..cukup sekadar dari jauh..:)

“ya Allah,perkenankan doaku,jdku halal bgnya,utk mbimbingku kpdMU”

“perasaanku tak bererti memilikinya,cukuplah sekadar doa bahagiaku untuknya”

Mr ph,kamu jaga diri..:)

Semoga kejayaan menanti kita..amin…J
See u di IPT,insyaAllah…

si jantung hati,intan payung:)

Assalamualaikum buat semua para sahabat ana..dah lama rasanya ana tak update blog..rindu rasanya!bukan sebab apa..tapi,mngkin terlalu busy dgn hal akademik(terpaksa sibukkan diri,ni dah sem yg terakhir kat matriks,kena dapat ape yg ana nak)
Doakan ana ye sahabat..
Ya Allah,hambaMu yg kerdil ini mengucapkan ribuan syukur atas segala nikmat yg telah KAU berikan..nikmat yg tak terkira Ya Allah…
Ya Allah,syukran kerana KAU telah kurniakan au dgn seorang ibu yg sangat baik Ya Allah…ana bukanlah seorang anak yg solehah,ana bukan jugak seorang anak yg boleh dibanggakan..maafkan kakak,mama…kakak cuba jd yg terbaik mama..doakanlah kejayaan anakmu ini,semoga apa yg telah kita rancang,akan jd kenyataan…mama,kakak bersyukur ada seorang ibu mcm mama,mama yg sporting,mama yg hbt kat dapr(kalah tukang masak hotel 5 star!hahahaa),mama yg suka berleter,tapi utk kebaikan kami adik beradik..:)
Terima kasih mama!

Masa cuti 6 hari,hari tu,kitorg 1 family ade pegi jalan2!best gila!masa hari jumaat,kitorg pegi i-city!i-city tu mmg dah lama kitorg nak pegi,last2 kitorg pegi lps adik Era dpt result yg best UPSR dia..kitorg plak yg happy!hahhaaa…rupa2nya i-city tu biase je..hahhaaa..tp ok la..hahhaa..:)
Kitorg ade tgkp gmbr..buat kngn…J
Esoknya pulak,kitorg gi zoo Negara!kitorg buat rombongan cik kiah!hahah..5 kereta kot yg pegi..pegi dgn family mama..ramai!best sgttt!mama ckp,last mama pegi,masa ana umur 2 tahun!subhanallah!satu tmpoh yg lama kan???hahaa..mama jalan kat zoo pun mcm tak larat je..mama ckp dah tua,tak larat nak jalan..haha..ok mama..i’m trying to make mama very happy on that day..and mama said something about her future son-in-law!ya ALLAH!mama,hahaha..fast and furious betol..nasib baik mama ni mesra,cepat dan betol..hahaha..mama..kakak masih single and not available kott..hehee,mama ni..
Mama..do u know how much ilove u??
I love u ssoooooo much maaaaa!sooooo much!!!!
I wish that I could hug u,and kiss u everyday..u always be my queen in my heart,forever..:)

Thursday, November 4, 2010

saya gagah perkasa

Rasulullah bersabda yg bmaksud:
"orang yg paling gagah perkasa antara kalian semua adalah mereka yg dapat mengawal nafsunya ketika marah dan orang yg paling sabar antara kamu semua adlah mereka yg suka memaafkan kesalahan org lain sedangkan dia mampu untuk membalasnya.."
(Hadis riwayat Ibn Abi Al-Dunya dan Al Baihaqi')

same2 kita muhasabah diri kita yg masing2 tidak sempurna...:)

tak secantik husna

novel ni best!ana tak tipu!seriuus!4 stars ana bg!
kalau ade mase,bace la..beli kat bookstore..
ana harap,dpt suami yg baik mcm LUQMAN HARIEZ tu!heheh..
best!rugi tak bace buku ni:)

khabar haji

ana sedih,ana ingatkan khabar haji tu dah mula,bila ana tgk iklan,start 7hb November!
mase tu ana on the way,blik penang,start with my life as usual..my second semester will begin..
ana nak tgk Imam Muda Aran jd host utk program khabar haji tu,tp tak pe la..youtube kan ade:)
Thank you youtube!
ni ade gmbr Imam Muda Aran,ana curik2 amik dkt fan pages dia..hehee..

















































cinta dan harapan

ana suka lagu ni,dari kumpulan Firdaus..


Kelmarin hanya tinggal kenangan
Bersama peristiwa semalam
Adakah hari ini yang ku tempuh
Kan bersinar untuk hari esok
Benarlah apa yang telah dikata
Penantian itu satu penyiksaan
Kepastian membunuh kerisauan
Ketabahan mendamai keresahan
Dalam dada ada bara cinta yang menyala
Dalam cinta ada kita berdua
Tiada siapa bisa mengungkai rindu di jiwa
Dengan iman dapat kita membendungnya
Hanya kudrat Tuhan
Yang bisa menyatukan
Dan bisa meleraikan
Cinta sesama insan
Rahmat kasih sayang
Yang amat diharapkan
Untuk kita abadikan
Kasih di alam cinta bahagia




video
 

a year without rain

ana terdengar 1 lagu ni..ana suka lirik dia...
selena gomez yg nynyi..



Can you feel me 
When I think about you 
With every breath I take 
Every minute 
No matter what I do 
My world is an empty place 
Like I've been wonderin the desert 
For a thousand days 
Don't know if it's a mirage 
But I always see your face, baby 
I'm missing you so much 
Can't help it, I'm in love 
A day without you is like a year without rain 
I need you by my side 
Don't know how I'll survive 
A day without you is like a year without rain 
The stars are burning 
I hear your voice in my mind ( it's in my mind ) 
Can't you hear me calling 
My heart is yearning 
Like the ocean that's running dry 
Catch me I'm falling 
It's like the ground is crumbling underneath my feet 
Won't you save me 
There's gonna be a monsoon 
When you get back to me 
Ohhhh baby
I'm missing you so much 
Can't help it, I'm in love (love) 
A day without you is like a year without rain 
I need you by my side (side) 
Don't know how I'll survive 
A day without you is like a year without rain 
So let this drought come to an end 
And may this desert flower again 
I'm so glad you found me 
Stick around me 
baby,baby,baby,whoaa 
It's a world 
No wonder 
With you in my life 
So Hurry baby, Don't waste no more time 
And I need you here 
I can't explain 
But a day without you 
Is like a year without rain 
I'm missing you so much (much) 
Can't help it, I'm in love 
A day without you is like a year without rain 
I need you by my side (side) 
Don't know how I'll survive 
A day without you is like a year without rain 

Friday, October 29, 2010

wanita syurga:)

ciri-ciri wanita syurga:
*bertaqwa
*beriman kepada ALLAH,malaikatNYA,kitab-kitabNYA,rasul-rasulNYA,hari kiamat,beriman kpd takdir yg baik mahupun yg buruk
*bersaksi bahawa tiada yg berhak disembah kecuali ALLAH,bersaksi bahawa Muhammad adalah rasulnya,mendirikan solat,menunaikan zakat,berpuasa pada bulan Ramadhan,dan menunaikna haji bagi yg berkemampuan
*Ihsan,iaitu beribadah kpd ALLAH seakan akan melihat ALLAH,jika dia tdk dpt melihat Allah,dia mengetahui bahawa ALLAH melihat dirinya.
*Ikhlas beribadah semata2 kerana ALLAH,tawakal kpd ALLAH,mcintai ALLAH dan rasulNya,takut  kpd azab ALLAH,mharapkan rahmat ALLAH,bertaubat kpdNya dan bsbr atas sgla takdir ALLAH serta mnsyukuri nikmat yg diberikan kpdnya.
*Gemar mbaca Alquran,dan berusaha memahaminya,bzikir mengingati ALLAH ketika sendiri atau bsama org lain dan sentiasa bdoa kpd ALLAH.
*Mhidupkan amar makruf,nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.
*Berbuat baik kpd tetangga,anak yatim,fakir miskin,dan seluruh makhluk,serta berbuat baik terhadap haiwan ternakan yg dimiliki.
*menyambung tali psaudaraan terhadap org yg memutuskannya,mberi kpd org,dan menahan pemberian kpdnya,dan memaafkan org yg mnzaliminya.
*adil dlm segal perkara dan bersikap adil trhadap seluruh makhluk
*menjaga lisannya drpd perkataan dusta,saksi palsu,dan menceritakan kejelekan org lain.
*menepati janji dan amanah yg diberikan.
*berbakti kpd org lain.
*mnyambung silaturrahim dgn keluarganya,shbt yg dekat mahupun jauh.



"Dan di dalam syurga itu ada bidadari yg sopan,menundukkan pandangannya,tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka(penghuni2 syurga yg menjadi suami mereka,dan tidak pula oleh jin)"
(surah ar-rahman:56)


begitulah janji ALLAH bg mereka yg beriman kepadaNYA..
begitu hebat aturanNYA..
Hanya DIA yg mengetahui segala-galanya..
Subhanallah..

demi matahari

video
ana teringat kenangan masa orientasi kat KUIS dulu..ni la lgu yg kitorg nynyi time orientasi...dgn abg2 fasi,kakak2 fasi..ana tak pnah dgr,tp,ana dah jatuh hati dgn lagu ni...

Thursday, October 28, 2010

nota cinta

Andainya dapatku menulis
Nota-nota cinta buat diri-Nya
Ingin ku titipkan bersama
Semua kuntuman bunga
Yang indah berseri

Ku sembur haruman mewangi
Bersama kata-kata puji
Sedang Dia tahu kasih dan cintanya aku
Menjalin ikatan menuju ke Syurga

Cintaku kepada Dia
Rinduku hanya pada-Nya
Kasihku tulus buat-Nya
Setiaku balas kasih-Nya
Kasihku kasih yang setia
Pada yang punya


Dambaku pada Yang Esa
Pujian hanya buat-nya
Akurku kebesaran-Nya
Teragung Maha Suci-Nya
Taatku hamba yang hina
Pada Pencipta

Kiranya aku hilang arah
Jalan hidupku berubah punah
Namun kasih-Nya tak pernah akan musnah
Belas rahmat-Nya terus mencurah-curah
Nur Hidayah-Nya semakin cerah 
video
nota cinta ni adalah sebuah lagu..nyanyian kumpulan nasyid SAUJANA..:)
muhasahabah diri kita bersama..

Sunday, October 24, 2010

pak imam:D


I wanna be yours..
Ana saja je..hahha..tak ade pape ponn…ana dah lama tak update blog..rindu gilerrrrr!seriuss!aishh,hari2 bestfren saya dgr yg saya ckp saya ni rindu family,si dia,rindu nak update blog la,ape la…sian diorang...
hehehe..sory eh aben and skyn…:)                     
ana ade story nak cerita!tapi ni bukan cerita sebenar tau..hahha..tak ade kne mengena pun,anggap je ana tipu,haha,boleh tak macam tu?hehe..ceritanye mcm ni..
ade someone ni,jatuh hati kat si “A” ni..nak tau mcm mana dia jatuh hati?si mamat “A” ni jd imam masa solat terawih masa bulan pose hari tu..mase dia nmpk mamat ni masuk surau blok dia,dia ckp dalam hati yg mamat tu xkan jd imam malam tu,nak tau sbb ape sahabat ana ni ckp macam tu?haha..sbb mamat ni muka nakal..agak nakal la jugak..mamat tu pkai bju purple katanye..jd mase imam tu angkat takbir,sahabat ana ni terpandang kat imam,rupa2nye mamat purple tu!haa…kan dah,tak pasal2 sahabat ana ni bersangka buruk kat org..masyaALLAH..nak tau?sahabat ana betol2 dah jatuh hati kat pak imam tu..sebab…suara dia masa imamkan kitorg,mmg akan attract org..buat org suka dgr suare dia..tak berenti sampai situ,roommate sahabat ana pun tibe2 ckp psl pak imam “A” tu..hahaa..haaa,sudah..
ramai dah jatuh hati rupenya!hahaa..sbnrnye taka de la ramai mana pun,ana saja buat gempak..hehe..jgn marah..selang berapa hari tu,sahabat ana ni solat terwih kat dataran kolej kitorang,sebab tak hujan..nak tau sape yg azan time masuk waktu solat isyak?mamat “A” tu!
Aduh..sahabat ana mmg betol angau kat pak imam tu!ana tak tipu..haha..nama dia start dgn huruf…hehehe..tak boleh bgtau!rahsiaa…sahabat ana tau byk jugak la pasal dia..hehe..org dah angau,mcm tu la kan..kalau boleh nak tgok muka pak imam tu hari2!hahhaa..sah angau gila sahabat ana ni..mana tak suara dia sedap mcm tu..bdk skola agama..kat…ehem2…tak boleh bgtau!hahaa..sume tu private and confidential…hahaa..asif ana..tapi,ada satu hari tu,dia bgtau ana,yg dia nak diam je…kalau tak,before ni,dia nak num pak imam tu,nak cntct pak imam tu..mana tau boleh masuk line ke..hahaha..tapi,dia tak nak dah..dia ckp,biarlah ALLAH yg tentukan segalanya..ALLAH kan tau segalanya..yg terbaik untuk hambanya..:)
Dia ckp,biar dia diam,dia akan terus berdoa utk seseorg yg boleh bombing dia kearah kebaikan..insyaALLAH.. same2 kita doakan kebahagiaan kita bersama ya sahabat..hehee..hbis dah cerita pasal pak imam tu…kalau nak tau,pak imam tu boleh tahan la..bak kata org,boleh go la…tp,tu tak x penting,yg penting iman kat dada,sbb kita nak bsama sampai syurga nnt,insyaALLAH..AMIN

Saturday, October 23, 2010

ujian ALLAH...

“ALLAH TAKKAN MENDUGA HAMBANYA DILUAR KEMAMPUAN HAMBANYA ITU”
Itu ayat yg ana pegang bila ana ada masalah,tak boleh catch up some topics..especially maths..i hate maths..i hate numbers!since  I was in primary school I guess…aih..nak tau,ana ade byk penyesalan..tapi kita mana boleh menyesal kan?kita mcm pertikaikan ape yg ALLAH tentukan utk kita,sdgkan DIA maha mengetahui ape yg terbaik…ya ALLAH..sesungguhnya semua yg terjadi,terkandung hikmahMU yg tersembunyi,ya ALLAH…Each single things happen for a reason!haaa..ingat tu!ana pun tgah ingatkan diri ana ni..
Ntah la..ana nak tulis semua..tapi tak terluah..ana rasa nak menangis..mbuatkan ana rebah di atas   tikar sejadah,mceritakan sgalanya kpd DIA yg satu..sbb taka de sape yg faham ana..diorg tak rase ape yg ana rase bila belajar maths!ntah la..ana tak tau..kenapa masa tu ana keluar KUIS..sedangkan tu jalan ke syurga,tu yg mama ckp,sebab mama ana hntar ana ke sana..tapi tu dulu!dulu mmg ana tak nak pakai tidung labuh sume..sbb tu ana keluar KUIS,masuk matriks..ya ALLAH..jika jalan yg ku pilih ni adalah jalan yg terbaik untukku membahagiakn mama dan ayah,permudahkanla urusan ku yaALLAH..sesungguhnya aku sdg berjihad ke jalan MU..aku mgharapkan kerdhaanMU,ya ALLAH,di setiap langkah ku…kutkan kan lah hatiku agar tidak berpaling dariMU..berpegang  atas janjiMU..setiap kesusahan pasti akn ada kesenangan yg akan menanti..aku memohon kpdMU,YA ALLAH…amin..maafkan  tak dpt hbiskan entry ni..sbb hati ana sebak sgt masa tulis entry ni…maafkan ana…doakan ana kuat..syukran sahabat..
Salam syg dr ana…

Saturday, September 18, 2010

raya 2010

salam lebaran sahabat...:)
maybe its too late for me too wish..hehe..
maaf zahir batin ye!


sahabat,kat sini ana kongsi kesedihan ana masa hari ray pada tahun 2010...ana sedih sgt,raya tahun ni tak meriah mcm yg ana impikan..
izinkan ana..first of all,maafkan ana buat mereka yg terasa,ana hanya inginkan luahkan apa yg ana rasa...

ana ada 3 perkara yg ana sedih pasal raye 2010 ni..
first,raya pertama..
ana tak ada kasut raya tahun ni,ana pakai kasut tahun lepas,
sbb ana x jumpa kasut yg ana nak..sbrnye ana dah jumpa!tapi,adik ana ckp kasut yg ana nak tu,mcm kasut org tua!aih,ana tak jd beli...
ok,tu kasut raya,ni pasal baju raya...ana x boleh marah lebih2..
baju tu mama yg tempah,xkan ana nak marah..ana diam,ana redha..
baju kurung tu,makcik ana bg baju raya,hadiah untuk ana..kaler biru!my fav kaler..hhehehe,mama ana tempah baju,bukan bju kurung biase,tp bju kurung moden tu,ana tak berapa gemar sgt,tp x pela..redha..hahahaa...agk labuh jugak baju tu,tp tak pe..lawa pe!
tq mama..hhee..dah hbes ckp pasal baju,ni nak ckp pasal brooch raya..hahahaa..ana gaduh dgn adik ana psal brooch!
hahaha..bila pk blik,sengal btol..
hahahaa..sory eh adik,x sengaja..
ok..dah hbes cite raye pertama...next...


raye ke3...
ana beraya dgn kawan2 skolah rendah ana,ada F,ada MF,S,I,R...
dorg beraya kat umah ana dulu sbb ana dah kena balik matriks dah..mmg ana hargai dorg dtg..tq sgt2 guys..tapi,dorang ada sakitkan hati ana..erm,ntah la..mls nak pk...tapi,mmg ana sedih...
dah2,next story!


raye ke8..
ana ade jamuan raya kat matriks ana...ana sbg penolong praktikum agak busy gak la..ana bersyukur..ada kawan yg bantu ana dlm mcm2 hal..syukran..x nak ckp panjang2 dah...hahahaa...
tak larat...:)
syukran semua ya!
ana syg semua!

Wednesday, September 15, 2010

yg tertutup itu indah

ana mungkin belum kuat sepenuhnya,tapi ana akan kuat!sbb azab ALLAH di akhirat nnt tak tertanggung disebabkan tak menutup aurat,masyaAllah..
ana bknla seorg yg bertudung litup,berbaju muslimah..ana bukan,ana perempuan yg sama mcm perempuan lain...ada perasaan nak bergaya..tapi,bg ana,bergaya pun ade batasnya..dulu ana bukan mcm ni,btol...mama dgn ayah ade ckp dgn ana pasal aurat ni..tp ana buat enda x endah je..dulu ana pk,biar bergaya skrg,nnt dah kawin,tutup litup la sume...tp,rupa2nya salah...mana boleh mcm tu kan..subhanallah..teroknye ana dulu..tp ape pon,ana bersyukur,diberi hidayah olehNYA..alhamdulillah..
syukran yaALLAH!

ana tgah packing baju nak balik matriks hari isnin lepas(13 sept 2010),mama pun ada dlm bilik ana,tolong lipatkan baju,hehe..tiba2,ana ambik 1 baju ni,dgn seluar slack yg ana x penah pakai!
masa ana tunjuk kat mama yg ana nak pakai baju tu,mama senyum..mama ckp..
'kan mama dah suruh pakai dari dulu'
ana senyum je...hehehee..

sekarang ni,insyaALLAH,ana berharap,ana diberi kekuatan utk semua ini..
sebab ana yakin,
YG TERTUTUP ITU INDAH!
biarlah aurat itu hanya bisa dilihat bg yg mahram dgn kita je,kan manis mcm tu..:)


skrg ni,THINGS TO NEED IMPROVEMENT:
*TUDUNG?INSYAALLAH..
*PERSONALITI?yg paling penting!
*no more jeans..insyaALLAH,xde haal...hahahaa..
*handsocks?boleh saja..x panas mana pun,kat neraka nnt lagi panas!
*JUBAH or ABAYA?heheehe...insyaALLAH!Doakan ned boleh pakai...(sblum ni,x suka pakai!hahah)


"And tell the believing women to lower their gaze and guard their modesty, and not to display their adornment except that which appears ordinarily thereof, and to draw their veils over their necks and bosoms...(Sura An-Nur 24:31)


"O' Prophet! Tell your wives and your daughters and the women of the believers to draw their veils over their bodies. That is most convenient that they should be recognized and not be molested" (Sura Al-Ahzab 33:59)


ingatlah sahabat..YANG TERTUTUP ITU INDAH!INSYAALLAH..AMIN...:)

segenggam tabah..

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi
Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian
Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu
Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya





ni lirik lagu inteam..segenggam tabah..dulu,ana jarang dgr lagu nasyid!serius...tp,skrg..bila ana dgr lagu nasyid,ana rase tenang,alhamdulillah...bila ana dgr lagu ni,ana tertarik...sbb mmg btol kena dgn diri ana...yela..ana sikit2 nk nangis...ana kena kuat,dah tak blh nangis dah!
btol!ana dah nak 19 dah!uish..malu kalau asyik nanges je kan...:)
hahahaa...doakan ana kuat ye...ana berharap dgn segenggam tabah,ana akan kuat...insyaALLAH...! 

selamat berjuang sahabatku..

buat sahabat ana,SABRINA NAJWA DAN HANAN FATEENA... 
SELAMAT BERJUANG!perjalanan kalian telah pun bermula...:)
insyaALLAH...Kalian akan pulang dgn membawa segenggam kejayaan!dan terus berbakti untuk negara..
kerana kalian adalah harapan bangsa!(ececee,ayat x boleh blah kan...hahahahaa..), 
walau kita kan terpisah
Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan ilahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah
Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita

1 je ana mintak buat mereka brdua,
TOLONG JGN PERNAH LUPA KNGN KITA!
sabrina najwa

hanan fateena


ar-rijal..

Lelaki yang bijak sentiasa berusaha menjadi pelindung kepada wanita.
Lelaki yang bijak takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya.
Lelaki yang bijak sentiasa menjaga pandangan mata dan hatinya.
Lelaki yang bijak menyedari bahawa seorang perempuan itu hanya mahu dirinya dihormati.
Lelaki yang bijak hanya mahukan wanita yang terbaik untuk menjadi suri hidupnya.
Mahu menjadi pelindung? Mintalah pertolongan kepada Allah semoga Dia sentiasa melindungi. Kita hanya manusia biasa yang tidak berdaya. Di saat anda masih belum mampu, cukuplah dengan meminta Dia yang melindungi dan memerhati. Kita manusia dengan pelbagai keterbatasan, takkan mampu untuk menjadi superhero paling sempurna kerana tiada yang sempurna melainkan-Nya. Jadilah lelaki pintar yang sentiasa bijak menilai.
 Jadilah pelindung kepada kaum Hawa dengan tidak memandang kami.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menambahkan ilmu dengan amalmu,
supaya nanti pabila tiba masanya, dapat kalian menjadi pemimpin keluarga yang dihormati.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menjaga sebaik-baiknya akhlakmu.
Jadilah pelindung yang terbaik dengan mencontohi Rasulmu! Lelaki yang pintar sentiasa risau dirinya akan membawa fitnah kepada wanita,
Lelaki yang pintar tidak akan sekali-kali gentar apabila seorang wanita bertindak tegas terhadapnya kerana dia sedar itulah wanita sejati!
Yang mempunyai harga diri, yang takut kepada Ilahi.
Lelaki yang pintar takkan risau dan gusar dengan status ‘single' kerana dia tahu dengan izin-Nya kelak dia akan berjabat dengan seorang wali yang bakal memberikan titik noktah kepada status tersebut!
Wahai 1ar-rijal, bangkitlah kalian. Anda dikurniakan kelebihan berbanding kami, gunakanlah kelebihan tersebut. Janganlah ambil sifat kami. Kami insan lemah, anda yang harus kuat!
Jangan mengharapkan sesuatu yang kami tidak mampu beri.
Jadilah kalian pelindung yang sejati,
agar kita senantiasa berada dalam reda Ilahi,
sampai tiba saatnya nanti...
Lelaki yang baik takkan berusaha mendekati,
meskipun dengan niat yang suci,
kerana dia sentiasa menyedari,
niat mungkin terpesong sekalipun begitu murni,
kerana dia mengakui,
makhluk bertanduk dua sentiasa "ready"!
Ingatlah, Dia jua yang Maha Memerhati.
Fikirkan dengan akal, renungkan dengan hati. Tolak tepi nafsu di hati yang mengaburi hati kita daripada menilai yang baik dan buruk, kerana hati tidak pernah menipu.wallahu’alam..

surat cinta..:)

SURAT CINTA UTK CALON SUAMIKU
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh...
Dear calon suamiku..                         
Apa khabarnya imanmu hari ni?
Sudahkah harimu ini diawali dgn syukur kerana dapat menatap kembali  fananya hidup ini
Sudahkah air wudhu’ kembali menyegarkan ingatanmu atas amanah yg saat ini tgh kau genggam
Wahai calon suamiku,
Tahukah engkau betapa ALLAH sgt mencintaiku dgn dahsyatnya
Disini aku ditempa utk mjadi dewasa,
Agar aku lebih bijak menyikapi sebuah kehidupan dan siap mendampingimu kelak,
Meskipun kadang keluh dan putus asa meyergapi,
Namun kini kurasakan  diri ini lebih baik,
Kadang2 aku bertanya-tanya,
Kenapa ALLAH selalu mengujiku tepat dihatiku
Bagian terapuh diriku,
Namun kini aku tahu jawabannya.
Allah  tahu dimana tmpt yg paling tepat agar aku sentiasa kembali mengingatiNya
Kembali mencintaiNya
Ujian demi ujian,
InsyaALLAH..membuat aku lebih matang sehing kau bangga memiliki aku di hatimu..
Calon suamiku,
Entah dimana dirimu skrg,
Tapi aku yakin ALLAH  pun mencintaimu,
Sebagaimana Dia mencintaiku
Aku yakin Dia kini tgh melatihmu menjadi mujahid yg tabah,sehingga aku pun bangga memilikimu kelak..
Apa yg aku harapkan darimu adalah kesalihan,
Semoga sama halnya dgn dirimu
Kerana kecantikan yg kau hrpkan dariku,
Hanyalah sia2 yg kau akn dpt...
Aku masih haus akn ilmu,
Namun berbekal ilmu yg ada saat ini,
Aku berharap dpt mjadi isteri yg mdpt keredhaan Allah dan dirimu,suamiku...
Wahai calon suamiku,
Saat aku masih menjadi asuhan aya dan bondaku.,
Tak lain doaku agar mjadi anak yg solehah,
Agar kelak dpt mjadi tabungan keduanya di akhirat..
Namun nnt,
Setelah mjd  isterimu,
Aku berharap mjadi pdampingmu yg solehah agar kelak di syurga cukup aku  yg menjadi bidadarimu ,
Mendampingi dirimu yg soleh..
Aku ini pencenburu hebat,
Tapi kalau ALLAH dan Rasul yg kau lbh cintai dr aku,
Aku rela,
Aku hrp begitu pula dirimu..
Aku yakin kaulah yg kubutuhkan,
Mesku nnt kau bkn lah org yg kuharapkan..
Calon suamiku yg drahmati,
Akan kuhiasi penikahan kita dgn pnuh  cinta setra ksh syg dan bukannya derita,
Ketika kelak tlh lahirgenerasi penerus dakwah islam dr pernikahan kita,
Bantu aku utk bsama mendidiknya dgn hata yg halal.
Dgn ilmu yg bermanfaat,
Terutama dgn menanamkan pd diri mereka ketaatan kpd ALLAH TAALA...
Bunga akan indah pd waktunya
Iaitu ketika ia mekar di taman,
Maka kini tgh ku persiapkan diriku ini dgn sbaik2nya,
Bersiap mnyambut khadirnmu dlm hidupku..
Kini aku sdg blajar mjadi yg terbaik,
 Meski bkn umat yg trbaik,
Tp setidaknya mjadi isteri yg terbaik disisimu kelak..
Calon suamiku,
Inilah sekilas hrpan yg ku ukirkan dlm rangkaian kata,
Spt kata org,
Tidak semua yg drasakan dpt diungkapkan dgn kata2..
Inilah yg kini ku hadapi,
Kelak saat kita btgh bersama,
Disitulah kau akan memahami diriku,
Sama halnya dgn diriku yg akan bljr memahamimu..
Bersabarlah calon suamiku,
Doaku selau agar perjalananmu dpermudahkan utk mjemputku sbg bidadarimu...
Semoga ALLAH sentiasa menjagamu,
Agar tak tersentuh yg bkn mahrammu,
Meski hnya hujung kuku,
Agar kau akn bisa,
Mempersembahkan dirimu hnya utkku..
Spt halya aku yg akn mempersembahkan diriku,
Hnyalah utkmu,
Sudah dulu ya calon suamiku,
Salam cintaku utkmu..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...