Friday, October 29, 2010

wanita syurga:)

ciri-ciri wanita syurga:
*bertaqwa
*beriman kepada ALLAH,malaikatNYA,kitab-kitabNYA,rasul-rasulNYA,hari kiamat,beriman kpd takdir yg baik mahupun yg buruk
*bersaksi bahawa tiada yg berhak disembah kecuali ALLAH,bersaksi bahawa Muhammad adalah rasulnya,mendirikan solat,menunaikan zakat,berpuasa pada bulan Ramadhan,dan menunaikna haji bagi yg berkemampuan
*Ihsan,iaitu beribadah kpd ALLAH seakan akan melihat ALLAH,jika dia tdk dpt melihat Allah,dia mengetahui bahawa ALLAH melihat dirinya.
*Ikhlas beribadah semata2 kerana ALLAH,tawakal kpd ALLAH,mcintai ALLAH dan rasulNya,takut  kpd azab ALLAH,mharapkan rahmat ALLAH,bertaubat kpdNya dan bsbr atas sgla takdir ALLAH serta mnsyukuri nikmat yg diberikan kpdnya.
*Gemar mbaca Alquran,dan berusaha memahaminya,bzikir mengingati ALLAH ketika sendiri atau bsama org lain dan sentiasa bdoa kpd ALLAH.
*Mhidupkan amar makruf,nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.
*Berbuat baik kpd tetangga,anak yatim,fakir miskin,dan seluruh makhluk,serta berbuat baik terhadap haiwan ternakan yg dimiliki.
*menyambung tali psaudaraan terhadap org yg memutuskannya,mberi kpd org,dan menahan pemberian kpdnya,dan memaafkan org yg mnzaliminya.
*adil dlm segal perkara dan bersikap adil trhadap seluruh makhluk
*menjaga lisannya drpd perkataan dusta,saksi palsu,dan menceritakan kejelekan org lain.
*menepati janji dan amanah yg diberikan.
*berbakti kpd org lain.
*mnyambung silaturrahim dgn keluarganya,shbt yg dekat mahupun jauh.



"Dan di dalam syurga itu ada bidadari yg sopan,menundukkan pandangannya,tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka(penghuni2 syurga yg menjadi suami mereka,dan tidak pula oleh jin)"
(surah ar-rahman:56)


begitulah janji ALLAH bg mereka yg beriman kepadaNYA..
begitu hebat aturanNYA..
Hanya DIA yg mengetahui segala-galanya..
Subhanallah..

demi matahari

video
ana teringat kenangan masa orientasi kat KUIS dulu..ni la lgu yg kitorg nynyi time orientasi...dgn abg2 fasi,kakak2 fasi..ana tak pnah dgr,tp,ana dah jatuh hati dgn lagu ni...

Thursday, October 28, 2010

nota cinta

Andainya dapatku menulis
Nota-nota cinta buat diri-Nya
Ingin ku titipkan bersama
Semua kuntuman bunga
Yang indah berseri

Ku sembur haruman mewangi
Bersama kata-kata puji
Sedang Dia tahu kasih dan cintanya aku
Menjalin ikatan menuju ke Syurga

Cintaku kepada Dia
Rinduku hanya pada-Nya
Kasihku tulus buat-Nya
Setiaku balas kasih-Nya
Kasihku kasih yang setia
Pada yang punya


Dambaku pada Yang Esa
Pujian hanya buat-nya
Akurku kebesaran-Nya
Teragung Maha Suci-Nya
Taatku hamba yang hina
Pada Pencipta

Kiranya aku hilang arah
Jalan hidupku berubah punah
Namun kasih-Nya tak pernah akan musnah
Belas rahmat-Nya terus mencurah-curah
Nur Hidayah-Nya semakin cerah 
video
nota cinta ni adalah sebuah lagu..nyanyian kumpulan nasyid SAUJANA..:)
muhasahabah diri kita bersama..

Sunday, October 24, 2010

pak imam:D


I wanna be yours..
Ana saja je..hahha..tak ade pape ponn…ana dah lama tak update blog..rindu gilerrrrr!seriuss!aishh,hari2 bestfren saya dgr yg saya ckp saya ni rindu family,si dia,rindu nak update blog la,ape la…sian diorang...
hehehe..sory eh aben and skyn…:)                     
ana ade story nak cerita!tapi ni bukan cerita sebenar tau..hahha..tak ade kne mengena pun,anggap je ana tipu,haha,boleh tak macam tu?hehe..ceritanye mcm ni..
ade someone ni,jatuh hati kat si “A” ni..nak tau mcm mana dia jatuh hati?si mamat “A” ni jd imam masa solat terawih masa bulan pose hari tu..mase dia nmpk mamat ni masuk surau blok dia,dia ckp dalam hati yg mamat tu xkan jd imam malam tu,nak tau sbb ape sahabat ana ni ckp macam tu?haha..sbb mamat ni muka nakal..agak nakal la jugak..mamat tu pkai bju purple katanye..jd mase imam tu angkat takbir,sahabat ana ni terpandang kat imam,rupa2nye mamat purple tu!haa…kan dah,tak pasal2 sahabat ana ni bersangka buruk kat org..masyaALLAH..nak tau?sahabat ana betol2 dah jatuh hati kat pak imam tu..sebab…suara dia masa imamkan kitorg,mmg akan attract org..buat org suka dgr suare dia..tak berenti sampai situ,roommate sahabat ana pun tibe2 ckp psl pak imam “A” tu..hahaa..haaa,sudah..
ramai dah jatuh hati rupenya!hahaa..sbnrnye taka de la ramai mana pun,ana saja buat gempak..hehe..jgn marah..selang berapa hari tu,sahabat ana ni solat terwih kat dataran kolej kitorang,sebab tak hujan..nak tau sape yg azan time masuk waktu solat isyak?mamat “A” tu!
Aduh..sahabat ana mmg betol angau kat pak imam tu!ana tak tipu..haha..nama dia start dgn huruf…hehehe..tak boleh bgtau!rahsiaa…sahabat ana tau byk jugak la pasal dia..hehe..org dah angau,mcm tu la kan..kalau boleh nak tgok muka pak imam tu hari2!hahhaa..sah angau gila sahabat ana ni..mana tak suara dia sedap mcm tu..bdk skola agama..kat…ehem2…tak boleh bgtau!hahaa..sume tu private and confidential…hahaa..asif ana..tapi,ada satu hari tu,dia bgtau ana,yg dia nak diam je…kalau tak,before ni,dia nak num pak imam tu,nak cntct pak imam tu..mana tau boleh masuk line ke..hahaha..tapi,dia tak nak dah..dia ckp,biarlah ALLAH yg tentukan segalanya..ALLAH kan tau segalanya..yg terbaik untuk hambanya..:)
Dia ckp,biar dia diam,dia akan terus berdoa utk seseorg yg boleh bombing dia kearah kebaikan..insyaALLAH.. same2 kita doakan kebahagiaan kita bersama ya sahabat..hehee..hbis dah cerita pasal pak imam tu…kalau nak tau,pak imam tu boleh tahan la..bak kata org,boleh go la…tp,tu tak x penting,yg penting iman kat dada,sbb kita nak bsama sampai syurga nnt,insyaALLAH..AMIN

Saturday, October 23, 2010

ujian ALLAH...

“ALLAH TAKKAN MENDUGA HAMBANYA DILUAR KEMAMPUAN HAMBANYA ITU”
Itu ayat yg ana pegang bila ana ada masalah,tak boleh catch up some topics..especially maths..i hate maths..i hate numbers!since  I was in primary school I guess…aih..nak tau,ana ade byk penyesalan..tapi kita mana boleh menyesal kan?kita mcm pertikaikan ape yg ALLAH tentukan utk kita,sdgkan DIA maha mengetahui ape yg terbaik…ya ALLAH..sesungguhnya semua yg terjadi,terkandung hikmahMU yg tersembunyi,ya ALLAH…Each single things happen for a reason!haaa..ingat tu!ana pun tgah ingatkan diri ana ni..
Ntah la..ana nak tulis semua..tapi tak terluah..ana rasa nak menangis..mbuatkan ana rebah di atas   tikar sejadah,mceritakan sgalanya kpd DIA yg satu..sbb taka de sape yg faham ana..diorg tak rase ape yg ana rase bila belajar maths!ntah la..ana tak tau..kenapa masa tu ana keluar KUIS..sedangkan tu jalan ke syurga,tu yg mama ckp,sebab mama ana hntar ana ke sana..tapi tu dulu!dulu mmg ana tak nak pakai tidung labuh sume..sbb tu ana keluar KUIS,masuk matriks..ya ALLAH..jika jalan yg ku pilih ni adalah jalan yg terbaik untukku membahagiakn mama dan ayah,permudahkanla urusan ku yaALLAH..sesungguhnya aku sdg berjihad ke jalan MU..aku mgharapkan kerdhaanMU,ya ALLAH,di setiap langkah ku…kutkan kan lah hatiku agar tidak berpaling dariMU..berpegang  atas janjiMU..setiap kesusahan pasti akn ada kesenangan yg akan menanti..aku memohon kpdMU,YA ALLAH…amin..maafkan  tak dpt hbiskan entry ni..sbb hati ana sebak sgt masa tulis entry ni…maafkan ana…doakan ana kuat..syukran sahabat..
Salam syg dr ana…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...